Monument voor Lancaster LM430 WS-B

We vinden hier een marmeren gedenkplaat met een houten omlijsting voor de Lancaster LM430 WS-B van het 9 Sqn, gevallen op 23 maart 1944. De gedenkplaat werd onthuld op 22 maart 1997 en hangt in de Kasteelbrakelsesteenweg 178-186 te Lembeek.

In de nacht van 22 op 23 maart 1944, tijdens een raid op Frankfurt, schoot Oberleutnant Heinz-Wolfgang Schnaufer van de Truiense IV./NJG 1 Met zijn Bf 110G een Lancaster III van het 9 Squadron neer. Aan boord zat niemand minder dan de station commander van de basis Bardney, Group Captain Norman C. Pleasance. “Shorty” Pleasance moest als station commanding officer niet meevliegen met de missie . Het was zijn derde vlucht als passagier teneinde wat menselijk contact te houden met zijn boys. Slechts één bemanningslid kon de getroffen Lancaster LM430 “WS-B” verlaten, F/Sgt Caines werd gevangen genomen. De overige zeven bemanningsleden kwamen om het leven tussen de wrakstukken van hun bommenwerper, die boven de wijk Congo bij Lembeek (Halle) uit elkaar spatte. De gesneuvelden rusten nu te Evere.
Avro Lancaster LM430 Crew: F/O Albert Edward Manning, Pilot. Sgt William Frederick Burkitt, Flight engineer. F/O James White Hearn, Navigator. W/O Peter Warywoda, Bomb aimer. F/Sgt G T M Caines, Wireless op. (POW). Sgt John Joseph Zammit, Mid-upper gunner. F/Sgt Arthur Finch, Rear gunner. Gp/Capt Norman Charles Pleasance, station CO Flying as passenger.
Deze gegevens waren voor Marcel Dubois uit Halle de aanleiding tot een grondige studie over dit voorval. Zijn speurtocht leidde hem meermaals naar het Public Records Office. De heemkring Hallensia publiceerde het verhaal in haar tijdschrift (jaargang 19, nr. 1 – januari-maart 1997) maar Marcels inspanningen leverden tevens een gedenkplaat op die met de nodige plechtigheden op zaterdag 22 maart 1997 onthuld werd aan de Kasteelbrakelsesteenweg 180. Hij kon tevens rekenen op de steun van 9 Squadron, een nog steeds operationele eenheid die op dat moment in Saoedi-Arabië gestationeerd was en bijgevolg geen overvlucht met Tornado’s kon uitvoeren. De Squadron leader was er wel, en de twee F-16 van de QRA van Florennes gaven een spetterende show boven Lembeek als postume hulde. Ook Olivier Arquin deed onderzoek naar de crash.

Beelden: © Olivier Arquin, 11/06/2006 | © Olivier Arquin, 11/06/2006
Datum gebeurtenis:
23/03/1944
Datum inhuldiging:
22/03/1997
Datum registratie:
05/01/2006
Adres:
Kasteelbrakelsesteenweg 178 tot 186

Nog geen locatie toegevoegd

FEEDBACK

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email
Share on print

Deze website maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren. Door verder te surfen, stemt u in met ons Privacy & Cookie beleid. Accepteren Lees meer