Monument voor F/O William Wilson, Halifax MZ- 521 SE-T

Dit monument is opgericht ter nagedachtenis van Flying Officer William Harrold Wilson die op 9 mei 1944 stierf nadat zijn Halifax MZ- 521 SE-T van 431 Sqn (in de nacht van 8 op 9 mei 1944) neerstortte in de Torhoutstraat in Zwevezele. F/O Wilson ligt begraven op de militaire begraafplaats in Wevelgem.

Rechts staat een monument ter ere van de Poolse bevrijders van Zwevezele (8 september 1944.)

Het vliegtuig was op de terugweg van een missie op het spoorwegnet van Haine-Saint-Pierre (deelgemeente van La Louvière in Henegouwen,) toen het door een Fw 190 werd aangevallen en getroffen.

Sgt H. Lee RAF Fit/Engineer, W/O2 W. Mac Stocker RCAF Navigator, Sgt. H. Walker RCAF Mid upper gunner en Sgt. G. Bull RCAF Rear gunner verlieten het toestel op 1.000 voet hoogte met hun parachute en werden opgepakt. F/O K. Schubert RCAF Bomb aimer en W/O2 A. Casey RCAF Wireless operator konden ontkomen.

F/O K. Schubert werd opgevangen door Emiel Duyck en ondergebracht in zijn woning in de Schoolstraat in Zwevezele waar hij vier maanden bleef ondergedoken. Toen de Poolse bevrijders in Zwevezele aankwamen verliet hij zijn schuilplaats.

Het monument is een werk van Lieven Vandecaveye, onder meer auteur van het boek ‘In Vlaanderens hemel. Luchtoorlog boven Zwevezele-Wingene’. Bij het monument staat een mooi metalen informatiebord.

Beelden: © Patrick Blauwblomme, 15/03/2011
Datum gebeurtenis:
09/05/1944
Datum inhuldiging:
11/11/2010
Datum registratie:
07/12/2015
Locatie:
Monument voor F/O William Wilson, Halifax MZ- 521 SE-T
Adres:
Het monument bevindt zich op het marktplein van Zwevezele. Hoek van de Bruggestraat en de Lichterveldestraat.

FEEDBACK

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email
Share on print

Deze website maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren. Door verder te surfen, stemt u in met ons Privacy & Cookie beleid. Accepteren Lees meer