Monument voor bemanning Wellington X HE652 OW-H

In een bos langsheen de Rue De Chimay, richting Froidchapelle, kan men zoeken naar een monument voor de Canadese bemanning van de Wellington HE652 van 426 ‘Thunderbird’ Squadron, die er in de nacht van 10 april 1943 neergeschoten werd door de beroemde nachtjager Hauptmann Wilhelm Herget (I./NJG 4). De bemanning werd te Florennes begraven. Vanuit het centrum van Virelles neemt men best de grote baan richting Mariemont en Froidchapelle. Op ongeveer 2,5 km afstand begint een bos. Net voor de bebossing loopt een betonnen baantje links tussen de bomen. Na honderd meter op de splitsing rechts houden. Honderd meter verder staat het monument omgeven door vier rood-witte vlaggenmasten. Vermoedelijk is het monument in de zomer door het bladerdek niet zichtbaar vanop de vorige splitsing.
Het monument werd ook bezocht door Steven Volckaerts en Hector Maurage. Het staat in een bos langsheen Rue De Chimay richting Froidchapelle. Ongeveer 1 km buiten de dorpskern van Virelles links een bosweggetje indraaien en na een hondertal meter staat het op je rechterkant.
Dirk Saegeman ging de coördinaten opnemen (15 december 2006) en meldde dat het toch onderhouden wordt door de plaatselijke bevolking en het gemeentebestuur. Dirk gaf volgende wegbeschrijving: vanuit het centrum van Virelles, de weg (grote baan) nemen richting Mariemont en Froidchapelle. Op ongeveer 2,5 km afstand begint een bos. Net voor de bebossing loopt een betonnen baantje links het bos in. Na honderd meter op de splitsing rechts houden. Honderd meter verder staat het monument omgeven door vier roodwitte vlaggenmasten. Vermoedelijk is het monument in de zomer door het bladerdek niet zichtbaar van op de vorige splitsing.
Zie ook artikel in het VTB-magazine nr 1 – 2008

De omgekomen bemanningsleden van de Wellington: Sgt John Hehir (navigator bommenwerper,) Pilot Officer John H. Sammet (piloot,) Sgt Georges Levins (rompschutter,) Sgt Jack Budreau (staartschutter) en Sgt Douglas Weller (radio.)

Beelden: © Steven Volckaerts, 13/08/2006
Datum gebeurtenis:
10/04/1943
Datum inhuldiging:
06/08/1978
Datum registratie:
01/05/2006
Locatie:
Monument voor bemanning Wellington X HE652 OW-H
Adres:
Bos langsheen de Rue De Chimay richting Froidchapelle
Lengtegraad:
4°19’66,8″E
Breedtegraad:
50° 04’370″N

FEEDBACK

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email
Share on print

Deze website maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren. Door verder te surfen, stemt u in met ons Privacy & Cookie beleid. Accepteren Lees meer