Monument voor bemanning Halifax LW682 OW-M, Bristol Herculesmotor

Monument voor de gevallen bemanning van de Halifax LW682, die tijdens de nacht van 12 op 13 mei 1944 om het leven kwam te Schendelbeke. In het weekend van 6 op 7 september 1997 werden de resten van dit vliegtuig, alsook deze van tot dan nog drie vermiste bemanningsleden, geborgen door het BAHA Archaeology Team. Het monument, dat één van de gevonden Bristol Herculesmotoren toont, is een ontwerp van Philippe Haegeman en werd uitgevoerd door de Schendelbeekse kunstsmid Michel Cloquet. U kunt er tevens bij de eigenaar terecht voor uitleg. Stefan Delannoit werkt voortdurend aan de restauratie en conservatie van gevonden vliegtuigmotoren. Voor het gedenkteken staat een plaat met informatie over het vliegtuig en de bemanning (Astridlaan 126, naast het tankstation).
Het monument werd op 15 mei 1999 onthuld door de zoon van John Summerhayes, het lichaam van zijn vader werd tijdens de opgraving geborgen.
In de garage van Stefan werd een knappe muurschildering gemaakt van de Halifax. De tekening werd op de muur geschilderd door Stefans zus Veronique. Zij gebruikte als voorbeeld een schilderij dat Caroline Dedecker maakte n.a.v. het boek “’40-’45 boven Schelde, Dender en Durme”.

Beelden: © Willem Labro | © Willem Labro
Datum gebeurtenis:
13/05/1944
Datum inhuldiging:
15/05/1999
Datum registratie:
06/01/2006
Eigenaar:
Stefan Delanoit
Adres:
Naast tankstation Astridlaan 126

Nog geen locatie toegevoegd

FEEDBACK

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email
Share on print

Deze website maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren. Door verder te surfen, stemt u in met ons Privacy & Cookie beleid. Accepteren Lees meer