Monument voor bemanning Blenheim L8734

Op 10 november 2002 werd een gedenkteken ingehuldigd voor de bemanning van Blenheim L8734 van 21 Squadron. Het vliegtuig crashte op het gehucht Kezelberg te Moorsele tijdens een missie op 25 mei 1940. De opdracht was een brug aan te vallen op de Leie tussen Marke en Bissegem. Helaas kwamen bij de crash twee van de drie bemanningsleden om het leven (Sgt A.K.R. Keates (observer) en LAC D.V. Cleaver (boordschutter). Ze werden allebei begraven op het kerkhof van Moorsele waar ze ook vandaag nog rusten. De piloot, Sgt Harold Rowson, bracht het er levend vanaf maar belande in krijgsgevangenschap.

Het gedenkteken heeft de vorm van een Blenheim staartvlak en is 1.60 m hoog. Het bestaat hoofdzakelijk uit ‘Himalaya Blue’ graniet uit India, geplaatst op een voetstuk van ‘Rustenburg Dark’ graniet uit Zuid Afrika.
Bovenaan staat het embleem van Bomber Command met daaronder de Engelse tekst, daaronder het embleem van N° 21 Squadron en daaronder de Nederlandse tekst.
‘Dedicated to the memory of Sgt. AKR Keates & LAC DV Cleaver, who gave their life for our freedom, when their Blenheim IV L8734, crashed near this spot on May 25th, 1940.’
‘Zij gaven hun leven voor onze vrijheid toen hun Blenheim IV, L8734 – YH neerstortte nabij deze plaats op 25 mei 1940.’

Op 1 juni 2015 signaleerde Lothair Vanoverbeke ons dat het monument verplaatst is van de hoek van de Ieperstraat en de Ter Kommerenweg naar de nabij gelegen voormalige spoorwegbedding, tegenwoordig fietspad met daarrond een prachtig perkje. Het gedenkteken zal daar zeker op meer belangstelling van wandelaars en fietsers kunnen rekenen.

Beelden: © Lothair Vanoverbeke | © Lothair Vanoverbeke, 28/5/2015 | © Lothair Vanoverbeke, 28/5/2015
Datum gebeurtenis:
25/05/1940
Datum inhuldiging:
10/11/2002
Datum registratie:
03/01/2006
Eigenaar:
Wevelgem
Locatie:
Monument voor bemanning Blenheim L8734
Adres:
Kezelberg, hoek Ieperstraat en Ter Kommerenweg. Verplaatst naar de nabij gelegen voormalige spoorwegbedding, tegenwoordig fietspad.

FEEDBACK

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email
Share on print

Deze website maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren. Door verder te surfen, stemt u in met ons Privacy & Cookie beleid. Accepteren Lees meer