Monument voor bemanning B-17 “The lonesome polecats” 2102954

Dit monument voor de bemanning van de B-17G “The Lonesome Polecats” staat in Langemark. Het toestel van de 457BG 748 BS (8th Air Force) zou op 3 februari 1945 een noodlanding gemaakt hebben nabij de Ieperstraat ter hoogte van de hoeve van Frans Deraedt. Het was door Flak geraakt na een aanval op Berlijn, de bommenwerper verloor hoogte na verlies van twee motoren. Er werd een noodlanding uitgevoerd , de bemanning was ongedeerd.

De bemanning bestond uit Lt George L. Hottle Jr (piloot), Lt Emile E. Racine (co-piloot), Lt David W. Ellis (navigator), Sgt Roger R. Holden (boordwerktuigkundige), Sgt James T. Bell Jr (radio operator), Sgt Stanley R. Patterson (schutter), Sgt George Zucker (schutter) Sgt William J. Dufford (schutter), Sgt Francis C. Cupp (schutter).

Na een pauze in een herberg werden ze naar het Franse Merville overgebracht vanwaar ze de volgende dag met een ander vliegtuig vertrokken naar hun basis. Het verhaal staat o.a. in het boek “Fatale seconden” van Dirk Decuypere en foto’s staan in het boek “From Blitz to Victory” van Michel J.H. de Vinck (uitgave Koksijde 2002.) Eigenaardig zien we op de foto’s van de Vinck geen koosnaam op het vliegtuig staan. Ter gelegenheid van de inhuldiging van de plaat op 4 september 2001 was ook de navigator Rudy Haumann aanwezig, die echter aan boord van een andere B-17G, 43-38594, op 3 februari 1945 een noodlanding maakte in Langemark. Info via Jan Buskens.

Beelden: © F. De Jonghe
Datum gebeurtenis:
03/02/1945
Datum registratie:
15/05/2006
Locatie:
Monument voor bemanning B-17 “The lonesome polecats” 2102954
Adres:
Ieperstraat, Langemark-Poelkapelle

FEEDBACK

Deze website maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren. Door verder te surfen, stemt u in met ons Privacy & Cookie beleid. Accepteren Lees meer