Monument 60ste verjaardag bevrijding en herdenking parachutisten Lt Renkin en soldaat de Villermont

De Belgische SAS eenheid was betrokken bij Operatie Noah. De opdracht was om een basis op Frans grondgebied in te richten maar op orders vanuit Londen te wachten alvorens naar Belgisch grondgebied door te stoten en verbinding te maken met het verzet in de Belgische Ardennen. Kapitein Blondeel vreesde dat de order te laat zou komen en geeft daarom instructies aan Luitenant Paul Renkin: ‘’spring boven Frankrijk maar ga verder naar België, bereid de komst van versterkingen voor maar vermijd contact met de vijand”.
In de nacht van 15 op 16 augustus 1944 springen Lt Renkin en 8 SAS, ze komen neer op 4 km ten westen van La Croix Scaille. Twee parachutisten dreven af door de wind naar Franc Bois; Paul Renkin en Claude de Villermont worden zo de eerste Geallieerde militairen om in uniform op Belgisch grondgebied terecht te komen. Ze maken contact met het plaatselijke verzet. Enkele dagen later, op 29 augustus, springen ook Kapitein Blondeel en 6 SAS ten oosten van de weg Rienne-Vencimont en sluiten zich aan bij de eerste groep. Op 1 september komt nog een derde groep toe van 16 SAS onder leiding van Lt Debefve. Vanaf dan voeren ze diverse acties uit. Op 5 september komen nog twee jeeps met bemanning de eenheid versterken evenals de aalmoezenier SAS Jourdain, dokter J. Limbosch, D. Frison en M. Ongena. ’s Anderendaags maken ze contact met het Amerikaanse leger.
Het gedenkteken herdenkt het contact tussen het verzet en de Belgische SAS eenheid met een plaketten in het Frans, het Nederlands en het Engels.

Vrije vertaling van een deel van een tekst op Freebelgians.be.

Het gedenkteken op deze plaats herdenkt dat Lt Paul Renkin en Soldaat Claude de Villermont de eerste Geallieerde militairen op Belgisch grondgebied waren. Beiden zouden helaas op de laatste dag van 1944 sneuvelen bij de gevechten tijdens de Slag om de Ardennen.

Het gedenkteken is geplaatst op de ‘Site de la Croix-Scaille’ midden in de bossen van Gedinne, dichtbij de Belgisch-Franse grens. De straat die er naartoe gaat heeft geen naam. Volg vanuit Willerzie de Rue Les Eaux en de Rue Marotelle en let op de bruine toeristische wegwijzers ‘Tour du Millénaire”.

Beelden: © Frans Van Humbeek
Datum gebeurtenis:
31/12/1944
Datum registratie:
11/11/2008
Locatie:
Monument 60ste verjaardag bevrijding en herdenking parachutisten Lt Renkin en soldaat de Villermont
Adres:
Site de la Croix-Scaille, bij de Tour du Millénaire, volg vanuit Willerzie de Rue Les Eaux en de Rue Marotelle en let op de bruine toeristische wegwijzers ‘Tour du Millénaire”.
Lengtegraad:
4°50’45.9″E
Breedtegraad:
49°57’02.3″N

FEEDBACK

Deze website maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren. Door verder te surfen, stemt u in met ons Privacy & Cookie beleid. Accepteren Lees meer