Gedenkteken voor de bemanning van Lancaster JA960 OF-E van 97 Squadron

Op de kruising van de Moresneterstrasse en de Boschhausenerstrasse te Neu-Moresnet staat een eenvoudig monument voor de overleden bemanning van een ‘Canadese’ bommenwerper die crashte op ‘3 januari 1944’. Volgens het Remember Museum in Thimister-Clermont zou het gaan om de Lancaster JA960 OF-E van het 97 Squadron. Bemanningsleden: F/S Norman D. Cameron (radio-operator), Sgt Felix B. Grey (boordwerktuigkundige), F/S George A. Johnson DFM (navigator), F/O Robert L. Mooney DFM (piloot), F/S George E. Smith (staartschutter), F/S Godfrey Woolf RAAF (rugkoepelschutter)en F/S Jack Worsdale DFM (bommenrichter). Aangezien Duitstalig België tijdens de Tweede Wereldoorlog terug bij het Reich geannexeerd werd (en dus niet als ‘bezet’ beschouwd werd), brachten de Duitsers de zeven gesneuvelden naar Aken, vandaag rust deze bemanning op de begraafplaats Rheinberg.
In Neu-Moresnet staat al vele Jaren een gedenkteken voor deze bemanning. Het volledige originele opschrift was: ‘Passant souvient toi! Le 3 janvier 1944, un avion canadien touché au-dessus de l’Allemagne s’est écrasé ici. 7 tués – 2 blessés – 2 évadés.’ Op het gedenkteken staat de datum als 3 januari 1944 terwijl Lancaster JA960 neerstortte in de nacht van 1 op 2 januari 1944. Het aantal bemanningsleden was vermeld als zeven gesneuvelden, twee gewonden en twee krijgsgevangenen zonder vermelding van enige naam maar in de Lancaster waren slechts zeven bemanningsleden die allen om het leven kwamen. Er was ook geen Canadese connectie met de bemanning of de eenheid.
Mevrouw Susan Stewart, wiens oom F/S Norman D. Cameron de radio-operator was op deze Lancaster, contacteerde ons eind 2018 met een vraag naar meer informatie over dit gedenkteken. Wij contacteerden op onze beurt de gemeentelijke diensten van Kelmis, gemeente waar Neu-Moresnet deel van uitmaakt. We vonden meteen een luisterend oor bij Guenther Havenith die ook rechtstreeks door Mevr. Stewart gecontacteerd was. Hij was meteen bereid om verder onderzoek te doen en het gedenkteken te voorzien van de juiste info. In juni 2019 kregen we een bericht over de aanpassing van het gedenkteken met meer en correcte informatie over het vliegtuig en zijn bemanning.
Met dank aan de Gemeente Kelmis, Guenther Havenith en Philippe Hilligsmann van de vaderlandslievende verenigingen van Kelmis.

Beelden: © Paul Van Caesbroeck, 24/08/2006 | © Guenther Havenith, 19/6/2019 | © Frans Van Humbeek, 8/5/2024
Datum gebeurtenis:
03/01/1944
Datum registratie:
25/09/2006
Locatie:
Gedenkteken voor de bemanning van Lancaster JA960 OF-E van 97 Squadron
Adres:
Kruising van de Moresneterstrasse en de Boschhausenerstrasse, Neu-Moresnet, La Calamine/Kelmis
Lengtegraad:
6°00’24.7″E
Breedtegraad:
50°43’25.8″N

FEEDBACK

Deze website maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren. Door verder te surfen, stemt u in met ons Privacy & Cookie beleid. Accepteren Lees meer

'Deze Accepteren Lees meer