Kruis voor Mosquito HX937 van het 487 NZRAF Sqn, Lt Court en Lt Sands gesneuveld

Steven Volckaerts vond dit kruisbeeld in Stekene. Langsheen de Kapellestraat, aan het kruispunt met de Zwarte Heistraat, moet je aan de andere kant van de weg een veldweg ingaan. Na een vijftig meter staat het monument aan je linkerkant. Het kruis werd geplaatst voor de Mosquito HX937 van het 487 NZRAF Sqn. Piloot Lt Edgar Court en Navigator Lt. Jack Sands kwamen hier op 9 oktober 1943 om het leven. De bemanning werden eerst te Borsbeek begraven maar rusten nu op het Schoonselhof.

Info gevonden op www.deuzie.be:

Op zaterdag 9 oktober 1943, rond half een ‘s middags, kwam een brandend gevechtsvliegtuig uit de richting van Zelzate gevlogen. Het maakte een bocht boven Koewacht en vloog dan over de Kapellestraat terug naar het zuiden. De piloot wilde blijkbaar een noodlanding maken. Het vliegtuig vloog laag en moest proberen om zijn gevaarlijke lading kwijt te geraken. Het loste 2 bommen die door hun ontploffing het vliegtuig beschqdigden. Twee andere bommen ontploften nietomdat het vliegtuig op te geringe hoogte vloog. Het vliegtuig stortte neer in een zijwegel van de Kapellestraat (“den Diepen Wegel”) tegenover de Zwarte Heistraat, op nog geen 50 m van de plaats waar een vogelvanger met een net vogels zat te vangen. Door de vla spatte het vliegtuig uiteen en brandde volledig uit.
Vliegtuigen van dezelfde gevechtsgroep cirkelden enkele keren boven het brandende toestel en verdwenen dan in de richting van het zuiden.

Beelden: © Steven Volckaerts, 19/10/2006 | © Steven Volckaerts, 19/10/2006 | © Steven Volckaerts, 19/10/2006
Datum gebeurtenis:
09/10/1943
Datum inhuldiging:
2001
Datum registratie:
22/10/2006
Locatie:
Kruis voor Mosquito HX937 van het 487 NZRAF Sqn, Lt Court en Lt Sands gesneuveld
Adres:
Veldbaan langsheen de Kapellestraat, Stekene

FEEDBACK

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email
Share on print

Deze website maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren. Door verder te surfen, stemt u in met ons Privacy & Cookie beleid. Accepteren Lees meer