Kapel voor bescherming tijdens oorlog – Lancaster I R5537 OF-B en Halifax JD409 EY-D

De Sint-Bernarduskapel staat langs de N12 ter hoogte van de Trappistenabdij van Westmalle (Antwerpsesteenweg 496.) Neem net voor het cafe “De trapisten” de dreef naar de abdij, aan de linkerkant van de dreef staat de kapel. De kapel is goed zichtbaar vanaf de N12. Ze werd door de broeders van de abdij in 1947 gebouwd als teken van dankbaarheid dat de abdij gespaard gebleven is tijdens de oorlog, in het bijzonder tijdens twee vliegtuigcrashes in de directe omgeving.

Het gaat hem over de Lancaster I (R5537, OF-B) van het 97 Sqn, neergeschoten door Oblt Loos (I./NJG) tijdens een raid op Frankfurt op 25 augustus 1942. De bemanning : Piloot F/O DFC Gilbert C. Hooey (†,) Mecano Sgt Victor J.A. Butler (†,) Navigator F/Sgt Arthur H. Withers (†,) Bommenrichter F/Sgt Leonard Grundy (†,) Radio-operator P/O Edward J. Smitherman (†,) Rugschutter Sgt Ronald C. Martin (†,) Staartschutter Sgt Percy V. Parry (†.)

Ook voor Halifax JD409 (EY-D) van 78 Sqn RAF vlakbij neergestort op 31 augustus 1943 tijdens een raid op Munchengladbach. Binnen in de kapel is een gedenkplaat voor de bemanningen alsook een prachtig RAF glasraam.

De Halifax was opgestegen vanop Breighton en werd om 04.08 uur neergeschoten door Hptm Rupprecht (Stab11./NJG1.) De omgekomen bemanning ligt begraven op het Schoonselhof: Sgt. A.D. Johnstone, Sgt A.A. Reeves, Sgt W.P. Williams, Sgt A.H. Peadon, Sgt K.W. Smith en Sgt T.I. Goodwin. Enkel Sgt H.T. Street overleefde de crash.

De kapel is steeds open en is beschermd als landschap rondom de abdij.

Info Peter Dierckx (4 oktober 2009):
De beschadigde glasramen zijn hersteld.

Op één van de zwart-wit foto’s van Jean Dillen zie je het bos waar de Halifax neerkwam. Die locatie herken je omdat toen de foto genomen werd (1974 ?) de bomen die sneuvelden nog niet volgroeid waren.

Beelden: ©Steven Volckaerts | © Jean Dillen | © Jean Dillen | © Jean Dillen
Datum gebeurtenis:
25/08/1942, 31/08/1943
Datum inhuldiging:
20/08/1947
Datum registratie:
23/08/2006
Adres:
Langs de N12 ter hoogte van de abdij van Westmalle, Antwerpsesteenweg 496

Nog geen locatie toegevoegd

FEEDBACK

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email
Share on print

Deze website maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren. Door verder te surfen, stemt u in met ons Privacy & Cookie beleid. Accepteren Lees meer