Gebouwen van het militair vliegveld Goetsenhoven

Goetsenhoven was ooit een belangrijk militair vliegveld, de voormalige basis van de Elementaire Vliegschool (EVS.)
In ‘EVS 40 jaar in Goetsenhoven’, uitgegeven door de EVS in augustus 1990, lezen we: “De werken die in 1921 beginnen schieten goed op aangezien ze reeds in 1922 voltooid worden. Zes hangars die in twee groepen van drie verdeeld zijn, vormen een cirkelboog. Elke loods in 66 meter lang en in 3 overspanningen van 20 meter verdeeld. Tussen de derde en de vierde hangar worden 2 gebouwen opgericht die dienst doen als officiersmess, klaslokalen, enz.
De kazerne strek zich in parallelle rijen uit. De lanen die de kazernegebouwen scheiden, zien uit op een groot plein dat versierd is met een vreemd voorwerp. Het is een reusachtige bom die in de grond verankerd is en door bloemen omgeven wordt.
De kazerne breidt zich verder uit. Loodrecht op de kazernegebouwen wordt een hoofdkwartier opgericht met inbegrip van een infirmerie.
Aan de andere kant van het hoofdkwartier treft men de officiersmess aan, en aan het oostelijk uiteinde van de basis de fotosectie en een zevende hangar waarin het materiaal is opgeslagen. “

Op 10 mei 1940 werden de loodsen slechts licht beschadigd, maar het geallieerde bombardement van 15 augustus 1944 brengt meer schade toe. De twee grote loodsen aan de kant van de militaire controletoren dateren vermoedelijk nog van na de Eerste Wereldoorlog, ze werden wel grondig aangepast.

Na de Tweede Wereldoorlog werd de vliegbasis pas begin 1950 heropend, toen verhuisde de Elementaire Vliegschool van Schaffen naar Goetsenhoven. Tot 1969 vloog de EVS met de Stampe en Vertongen SV-4B. Vanaf 1969 werden die vervangen door de SIAI Marchetti SF.260. Voor de start van de Marchetti’s legde Defensie twee startbanen aan in asfalt (17/35 779m, 06/24 655m,) tot dan lag er enkel een grasbaan. In 1996 werd de vliegopleiding van de Belgische luchtmacht gecentraliseerd in Bevekom, dat was tevens het einde van de permanente militaire aanwezigheid op Goetsenhoven. Het vliegveld wordt anno 2017 gebruikt door De Wouw en ULM Goetsenhoven vzw. Defensie blijft het absolute gebruiksrecht behouden.

Peter Vandevorst:
De twee grote loodsen aan de kant van de militaire controletoren dateren vermoedelijk nog van na WOI, ze werden wel grondig aangepast.
De loods met tanddak bij de Koninklijke Vliegclub De Wouw moet van een latere datum zijn. Je kan ze bereiken via de vliegclub, uiteraard vraag je eerst een toelating. In deze loods is nu een leslokaal, sanitair, ed. Achteraan zijn er ook werkplaatsen voor de herstelling van de zwevers. In een bijbouw zien we nog de typische betonnen ramen. “Deze loods heeft vliegclub De Wouw in 1996 in leen gekregen van Defensie. Sedert de komst van de Marchetti’s gebeurde het onderhoud in deze hangar.

De bouwdatum van het torengebouw is ons niet bekend.

Tijdens de Open Monumentendag van 12 september 2010 kon het publiek enkele gebouwen bezoeken van het voormalige militaire vliegveld. Voor Hangar Flying werden o.a. foto’s genomen van dit administratief gebouw en van de controletoren.

Bart Beckers (info 7 augustus 2015):
Alleen de loodsen zijn nog onderhouden. De verkeerstoren lijkt buiten gebruik en het paradeplein (met slaapblokken) is één groot bos geworden.

Bezoek Hangar Flying (26 juni 2017):
De foto’s (genomen onder begeleiding, niet publiek toegankelijk) tonen ondermeer de verkeerstoren, de loodsen (de pinguïns op de zijmuur zijn nieuw geschilderd voor filmopnamen,) de muurschildering in de bar onder de toren, de kazerne en Marchetti-muurtekeningen in de kazerne. De site wordt bewaakt met camera’s, er is ook elektronische perimeterbewaking. De Federale Politie en Defensie gebruiken de site regelmatig voor oefeningen.

Info Marc Horemans (3 december 2018):
Ik heb de website van de EVS Goetsenhoven gelezen. Ik heb daar in 1987 mijn legerdienst doorgebracht (UDA).
Ik lees in uw tekst: “De bouwdatum van het torengebouw is ons niet bekend”.
Bovenaan de ingang van het torengebouw, de staf genoemd in mijn legertijd, staat bij het embleem van de luchtmacht te lezen: 1952 . Misschien is dit de bouwdatum?

Info belga, 6 mei 2019. Op het voormalig militair domein van Goetsenhoven (Tienen) is de eerste steen gelegd van het nieuwe intergemeentelijk trainingscentrum voor lokale politiediensten en andere veiligheidsdiensten van het arrondissement Leuven. Het complex, dat op vraag van het Burgemeestersoverleg Oost-Brabant gebouwd wordt door Interleuven en vanaf de zomer 2020 operationeel zal zijn, vervangt de schietstand bij EcoWerf in Kessel-lo. Het nieuwe trainingscentrum maakt het mogelijk om alle aspecten van de geweldbeheersing te trainen op één site. ‘Daarmee is dit nieuwe complex uniek in zijn soort, want nergens anders in Vlaanderen is dit mogelijk’, zegt Hans Eyssen, voorzitter van Interleuven en het Burgemeestersoverleg Oost-Brabant. De kosten van het project bedragen ongeveer zes miljoen euro.

Beelden: © Peter Vandevorst, 09/2006 | © Frans Van Humbeek, 24/06/2017 | © Marc Horemans, 25/02/2019 | © Bart Beckers, 07/08/2015
Datum registratie:
2016
Locatie:
Gebouwen van het militair vliegveld Goetsenhoven
Adres:
Voormalig vliegveld, Hannuitsesteenweg 350, Goetsenhoven, Tienen. De militaire gebouwen zijn niet publiek toegankelijk.
Lengtegraad:
4°57’04.8″E
Breedtegraad:
50°46’59.0″N

FEEDBACK

Deze website maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren. Door verder te surfen, stemt u in met ons Privacy & Cookie beleid. Accepteren Lees meer

'Deze Accepteren Lees meer