Graven burgerslachtoffers bombardement Mechelen WOII

Op 19 april 1944 werd Mechelen zwaar getroffen door een geallieerd bombardement. Rond kwart voor zeven ’s avonds verschenen de eerste bommenwerpers boven de Dijlestad. Ze bombardeerden de spoorlijnen en het Arsenaal, de centrale werkplaats van de spoorwegen. Ook de Erla-werkhuizen, de Werbestelle (de instantie die moest zorgen voor de werving van arbeiders voor Duitsland), de Kreiskommandatur, het gebouw van de rantsoenzegels en de telefooncentrale werden zwaar beschadigd.
Honderden brisant- en brandbommen richtten ook een enorme ravage in de stad zelf aan. De balans was verschrikkelijk: 138 doden, 12 vermisten en 123 gewonden. Daarnaast waren er 362 vernietigde en 1507 beschadigde gebouwen. Ook de Onze-Lieve-Vrouw-over-de-Dijlekerk deelde in de klappen.
En het ergste moest nog komen … Op 1 mei 1944 dropten honderden geallieerde vliegtuigen hun bommen opnieuw boven de stad. Men telde 171 doden.

Op de begraafplaats van Mechelen worden nog verschillende grafzerken van slachtoffers van de bombardementen in ere gehouden, de gruwel wordt blijvend herdacht.

Alfons Haemels was een slachtoffer van het luchtbombardement van 19 april 1944, zo staat het op zijn graf. Ook de volgende namen zijn nog leesbaar op de graven:
Boschmans Martinus, Buelens Elisa, De Cock Maria, De Smeth Godelieve, Denis Jeanette, Depoorter Augusta, Goris Katharina, Hendrickx Jan, Hoffmans Leon, Kijm Joanna, Kijm Menorik, Parisis Lodewijk,
Soudan Flora, Van Cainere Frans, Van Cainere Luciaan, Van Cainere Marcel, Van Hiel Georges, Verheyden Francette en de familie Devigne.

Bron: stadsarchief Mechelen, Marcel Rosvelds, Luc Van Waeyenberge

Beelden: © Marcel Rosvelds, 24/09/2018 | © Luc Van Waeyenberge, 9/8/2013
Datum gebeurtenis:
19/04/1944, 1/5/1944
Datum registratie:
25/09/2018
Locatie:
Graven burgerslachtoffers bombardement Mechelen WOII
Adres:
Begraafplaats, Ziekebeemdenstraat 4, Mechelen
Lengtegraad:
4°29’18.7″E
Breedtegraad:
51°02’23.7″N

FEEDBACK

Deze website maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren. Door verder te surfen, stemt u in met ons Privacy & Cookie beleid. Accepteren Lees meer