Graf van Baron Frédéric de Woelmont, piloot bij de Militaire Luchtvaart

Baron Frédéric Félix Henri Marie Ghislain de Woelmont, geboren te Brussel op 24 februari 1893, overleden te Soiron op 21 september 1960.

Bij zijn overlijden verscheen een uitgebreide ‘necrologie’ in het tijdschrift AiRevue van oktober 1960 waarvan we hier de hoofdlijnen overnemen, vertaald uit het Frans.

Hij begon zijn militaire loopbaan aan de Militaire School te Brussel in 1911 en werd Onderluitenant bij de cavalerie op 21-jarige leeftijd. Bij het begin van de Eerste Wereldoorlog dient hij in het 4e Regiment Jagers te Paard en neemt met deze eenheid deel aan de gevechten te Rotselaar en de drie uitvallen uit Antwerpen. Hij ontvangt op 12 september 1914 de onderscheiding Ridder in de Kroonorde voor zijn moedig gedrag bij de gevechten rond Leuven.

In 1915 vraagt en krijgt hij zijn overplaatsing aan naar de Compagnie des Aviateurs, als waarnemer bij het 4e en 6e Smaldeel. Bij zijn vluchten als waarnemer was hij viermaal betrokken bij een crash, die gelukkig allen goed afliepen. In de volgende jaren wordt hij viermaal geciteerd op de dagorde, waaronder eenmaal voor het Franse leger. In maart 1918 kan hij dan naar de Belgische vliegschool te Juvisy en hij behaalt er zijn vliegbrevet in augustus 1918. Daarna komt hij bij het 10e Smaldeel, een jachteenheid.

Na de oorlog zet hij zijn carrière verder in de Militaire Luchtvaart. In december 1933 wordt hij toegevoegd aan het Militair Huis van de Koning en op 8 maart 1939 wordt hij Vleugeladjudant van Koning Leopold III. Van 1927 kwam hij aan het hoofd van de Jachtgroep (4 smaldelen) en in 1940 was hij nog steeds bevelhebber van het 2e Regiment Jacht (ondertussen gegroeid tot 6 smaldelen) van de Militaire Luchtvaart. Bij zijn afscheid van de Luchtmacht was hij opgeklommen tot de graad van Generaal-Majoor.

Bij de oprichting van het Nationaal Comité voor Luchtvaartpropaganda, beter gekend onder zijn Franstalige benaming Comité National de Propagande Aéronautique, op 10 oktober 1935, wordt hij benoemd tot vicevoorzitter. Dit comité moest de jeugd in de scholen warm maken voor de luchtvaart in het algemeen en meer specifiek voor een loopbaan in de luchtvaart. Ze beoogden dit door allerlei activiteiten te organiseren met bezoeken aan vliegvelden, luchtvaarttentoonstellingen, modelbouw, luchtdopen, … Bij zijn overlijden was Baron de Woelmont nog steeds erevoorzitter.

Baron Frédéric de Woelmont rust in het familiegraf op het kerkhof van Soiron, een van de mooiste dorpen van België. De familie de Woelmont woont nog steeds op het Kasteel van Soiron. Het graf is echter in slechte staat: de omringende omheining is roestig en de opschriften op de grafsteen zijn nog nauwelijks leesbaar. Op het pleintje voor de kerk staat het gedenkteken voor de Slachtoffers van de Beide Wereldoorlogen met op de voorkant de namen van enkele burgerslachtoffers en aan de zij- en achterkanten de namen van de militairen afkomstig uit de gemeente. Onder hen vinden we ook de naam van Baron Frédéric de Woelmont.

Beelden: © Luc Wittemans 08/05/2024
Datum gebeurtenis:
21/09/1960
Datum registratie:
12/05/2024
Locatie:
Graf van Baron Frédéric de Woelmont, piloot bij de Militaire Luchtvaart
Adres:
Soiron-Centre (straatnaam, opgelet: meerdere straten rond de kerk met dezelfde naam), Soiron, Pepinster
Lengtegraad:
5°47’27.1″E
Breedtegraad:
50°35’33.3″N

FEEDBACK

Deze website maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren. Door verder te surfen, stemt u in met ons Privacy & Cookie beleid. Accepteren Lees meer

'Deze Accepteren Lees meer