Graf Kpt Cdt Demanet

Op het kerkhof van Robermont (Rue de Herve in Luik) vinden we dit graf van Kapitein Commandant Arsène Demanet, geboren in Luik op 8 januari 1884 en gesneuveld in Landuyt op 10 november 1918.
 
Demanet behaalde zijn vliegbrevet bij de gebroeders Bollekens en had Belgische civiel licentie n° 60 (20/07/1912). Hij behoorde toe tot de eerste groep van de militaire piloten. In 1913 was hij bevelhebber van het eerste smaldeel in Koksijde-St.Idesbald en was zeer actief bij het uitbreken van de oorlog.
 
Hij bleef tot december 1916 als smaldeelbevelhebber van het eerste smaldeel die toen meer en meer een jachteenheid begon te worden. Daar Demanet nog al wat openlijk (terechte) kritiek had op het beleid van hogerhand werd hij gedwongen overgeplaatst naar zijn oorspronkelijke artillerie-eenheid te Landuyt. Daar kwam hij op 10 november 1918 om nadat in zijn batterij een eigen granaat explodeerde. Het ongeval gebeurde om 10.50 uur, de dag voor het officiële einde van de oorlog. Bij zijn overplaatsing werd Demanet opgevolgd door Kpt. Fernand Jacquet die het jachtsmaldeel verder uitbouwde. Info via Georges Lecomte.
 
 
Beelden: © B. Wilkin
Datum gebeurtenis:
10/11/1918
Datum registratie:
30/05/2006
Adres:
Begraafplaats Robermont, Rue de Herve

FEEDBACK

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email
Share on print

Deze website maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren. Door verder te surfen, stemt u in met ons Privacy & Cookie beleid. Accepteren Lees meer