Graf van Generaal Jean-Baptiste Piron, DSO

Volgens de “Guide des Cimetières de Bruxelles”, door Jacques A.M. Noterman, Uitgeverij J.-M. Collet, Braine-l’Alleud: Generaal Jean-Baptiste Piron DSO op het ereperk van Sint-Jans-Molenbeek begraven ligt. Gedurende WO I, vanaf 01/04/1918, was Piron waarnemer bij het 6de smaldeel (was o.a. de waarnemer van Victor Simonet met dewelke hij op 11/08/1918 met een RE 8 crashte in de Belgische lijnen.

Jean-Baptiste Piron (geboren te Couvin, 10 april 1896, overleden te Ukkel, 4 september 1974) is bekender als de bevelhebber van de Belgische 1e Infanteriebrigade, ook Brigade Piron genoemd, de Belgische landstrijdkrachten in Groot Brittannië tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Hij ging bij het Belgisch Leger in 1913 en studeerde aan de KMS. Hij vocht vanaf dag één met zijn regiment in de Eerste Wereldoorlog. Na een appendix-operatie eind 1917 was hij enkele maanden ongeschikt voor dienst in de eerste lijnen en zo kwam hij als waarnemer bij het 6e Escadrille terecht. Na de oorlog zette hij zijn studies aan de KMS verder en maakte carrière in het Leger. Aan het einde van de Achtiendaagse Veldtocht was hij een tijdje krijgsgevangen maar slaagde erin te ontsnappen. In april 1941 verliet hij België om te proberen Groot Brittannië te bereiken waar hij op 6 januari 1942 voet aan wal zette. Hij kwam na enige tijd aan het hoofd van de ‘Brigade Piron’ waarmee hij in juli-augustus 1944 in Normandie deelnam aan de gevechten. Later namen ze deel aan de bevrijding van België, de Slag om de Ardennen en de bevrijding van Nederland. Na de Tweede Wereldoorlog zou hij de Belgische bezettingstroepen in Duitsland leiden om tenslotte Stafchef van het leger en vleugeladjudant van de Koning te worden.

 

Beelden: ©Georges Lecomte, 13/05/2009
Datum gebeurtenis:
11/08/1918
Datum registratie:
28/09/2009
Locatie:
Graf van Generaal Jean-Baptiste Piron, DSO
Adres:
Begraafplaats, Gentsesteenweg, Sint-Jans-Molenbeek

FEEDBACK

Deze website maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren. Door verder te surfen, stemt u in met ons Privacy & Cookie beleid. Accepteren Lees meer