Graf Adj Léon Cremers

Aan die kant van de kerk vond Georges Lecomte ook het familiegraf van de familie Cremers. Daarin rust Léon Benoit Marie Cremers (°Zwijnaarde 7 mei 1897). Hij was jachtpiloot in de Eerste Wereldoorlog. Op 5 december 1917 behaalde hij in Etampes zijn militair brevet. Op 7 juni 1919 sneuvelde hij als adjudant van het 11de Smaldeel te Bochum-Krefeld. Naar verluidt crashte hij met een Fokker D-VII (niet bevestigd).

Verdere info en documenten van Rik Goethijn (1 november 2009):

Hieronder mijn info ivm Adj vlieger Leon Cremers.Dit is geen wetenschappelijk werk maar het zijn losse puzzelstukken die ik her en der heb gevonden. Ook enkele foto’s in bijlagen.

Léon Benoit Marie Cremers. Of Leo-Benedictus-Maria Cremers
Geboren te zwijnaarde op 7 mei 1897
Op 5 december 1917 behaalde hij aan de militaire vliegschool te Etampes (Frankrijk) zijn militair brevet. Hij was Jacht piloot in de eerste wereldoorlog en opereerde aan het front vanaf de Moeren een Belgisch militair vliegveld in de buurt van Diksmuide.Bij het 9e squadron.(De distel?) (bijgevoegde foto is waarschijnlijk daar genomen “camel_cremers_01.jpg”).
(Vliegtuigtype camel.Toestel van Britse RAF oorsprong overschilderd met cocardes in Belgische kleuren)

Op 7 juni 1919 verongelukte hij bij een vliegongeval als adjudant van het 11e squadron te Bochum-Krefeld in bezet gebied. Waarschijnlijk met een fokker D-VII.(foto. Fokker D-VII.jpg)
Hij werd later erkend als gesneuvelde in WO1 en zijn naam,Leon Cremers, werd opgenomen in de lijst van gesneuvelden op het herdenkingsmonument aan de kerk te zwijnaarde.

Vanaf April 1919 had de Belgische militaire luchtvaart zich georganiseerd rond de 8 squadrons waaronder 3 jacht squadrons met Hanriot HD1s, Sopwith Camels, Nieuwpoort XVIIs, Spad VIIs en Fokker D. VIIs, de laatste zijn overgenomen uit de Duitse Luftwaffe als compenserende maatregel voor de oorlog. Als lid van de bezettingsmacht in Duitsland,moesten door Belgie een reeks taken en opdrachten worden uitgevoerd door de luchtmacht en landmacht waaronder de continue aanwezigheid van een verkennings eskader in Bochum (Krefeld) een vervangend systeem werd bijgehouden van 1919 tot 1924.Tot 1926 had de Belgische bezettingsmacht het voor het zeggen in Krefeld.(foto. Poststuk met Belgische militaire poststempel Krefeld)

Hoogstwaarschijnlijk (Geen bevestiging) was adj Cremers de zoon van Dokter en gemeenteraadslid Dr.Jules Cremers overleden te Zwijnaarde in 1941. Hij woonde in de nog steeds bestaande villa naast de oprit van RVT Zonnebloem in de heerweg zuid. (Info Rik Goethijn)

Beelden: © Rik Goethijn | © Rik Goethijn
Datum gebeurtenis:
07/06/1919
Datum registratie:
10/12/2007
Adres:
Oude kerkhof (links van de kerk)

Nog geen locatie toegevoegd

FEEDBACK

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email
Share on print

Deze website maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren. Door verder te surfen, stemt u in met ons Privacy & Cookie beleid. Accepteren Lees meer