Gedenkteken voor de bemanning van Lancaster NN775 514 Sqn

Op 5 maart 1945 crasht Lancaster NN775 van 514 Squadron te Glabbeek. De volledige bemanning komt om. Plaatselijke onderzoekers brengen het verhaal van deze crash in kaart en de gemeente zorgt voor een herinneringsbord aan de plaats van de crash. De onthulling ervan heeft plaats op 11 november 2015.

Naar aanleiding van het voorafgaand onderzoek komt men tot de conclusie dat er heel waarschijnlijk nog stoffelijke resten van de bemanning in de grond aanwezig zijn. De Gemeente Glabbeek financiert de voorbereiding van de opgraving en de opgraving zelf. In het weekend van 11-13 november 2016 heeft de opgraving plaats.
https://www.hangarflying.eu/nl/content/de-opgraving-van-lancaster-nn775-en-crew-glabbeek
Om dit verhaal mooi af te ronden, organiseerde het gemeentebestuur een evenement rond de Lancaster. Het verlengd weekend van 28 april tot 1 mei 2017 te Glabbeek stond volledig in het teken van Lancaster NN775 en zijn bemanning. Op vrijdag 28 april 2017, om 14.00 u, werden de bemanningsleden die bij de berging van de Lancaster gevonden werden, begraven op het CWGC-kerkhof van Heverlee. Dezelfde dag, om 18.00 u, werd het gedenkteken voor de bemanning voor het gemeentehuis van Glabbeek officieel ingehuldigd. Voor dit gedenkteken gebruikte men een schroef die tijdens de opgravingen boven kwam. Om 19.00 u was er een herdenkingsviering in de kerk van Bunsbeek en om 20.00 u werd de tentoonstelling rond ‘Het leven in Glabbeek tijdens WO 2’ geopend. Blikvanger van deze tentoonstelling was zonder enige twijfel de Lancaster NN775 zelf. In een tent naast Parochiecentrum Glazuur, waar de eigenlijke tentoonstelling te bezichtigen was, had men alle gevonden onderdelen van de Lancaster uitgelegd op de plaats waar ze zich in het vliegtuig bevonden. Het vormde een indrukwekkend geheel. Bovendien had men de plaatsen van de verschillende bemanningsleden aangeduid zodat het duidelijk was wie zich waar in het toestel bevond. Dit lokte enorm veel volk en er waren constant een honderdtal mensen aanwezig in de tent.
De diverse plechtigheden en de tentoonstelling werden bijgewoond door familieleden van de bemanning van de Lancaster maar ook familieleden van Wellington R1471 KO-T van 115 Squadron die er in 1941 neerstortte. We maakten er bijv. kennis met Angela Walker die het verhaal van haar vader Sergeant Ian Walker neerschreef in een recent verschenen boek ‘From Battle of Britain Airman to POW Escapee’.
De opgegraven onderdelen van de Lancaster worden in de toekomst waarschijnlijk overgedragen aan het museum van het vroegere RAF vliegveld Waterbeach vanwaar Lancaster NN775 vertrok voor zijn fatale missie. Enkele mensen van het museum kwamen al eens een kijkje nemen.
Het eindverslag van de berging staat online:
https://loket.onroerenderfgoed.be/archeologie/rapporten/eindverslagen/457/bijlagen/1088
Eind juni 2021 kwam uit Nederland het bericht dat de geborgen onderdelen van deze Lancaster naar het Oorlogsmuseum Overloon in Nederland verhuisden. Daar worden ze nu tentoongesteld op een licht hellend vlak uitgelegd in het silhouet van een Lancaster op de plaats waar ze zich normaal bevonden. Het is een uniek en indrukwekkend gezicht.
Beelden: © Luc Wittemans, 30/4/2017
Datum gebeurtenis:
05/03/1945
Datum inhuldiging:
28/04/2017
Datum registratie:
10/06/2017
Eigenaar:
Gemeente Glabbeek
Locatie:
Gedenkteken voor de bemanning van Lancaster NN775 514 Sqn
Adres:
Voor het gemeentehuis, Grotestraat, Glabbeek
Lengtegraad:
4°57’23.2″E
Breedtegraad:
50°52’19.9″N

FEEDBACK

Deze website maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren. Door verder te surfen, stemt u in met ons Privacy & Cookie beleid. Accepteren Lees meer

'Deze Accepteren Lees meer