Gedenkplaat voor Squadron Leader Fajtl František, operatie Circus 157

Info Dirk Decuypere (6 augustus 2020):
Circus 157 was de codenaam voor de RAF-luchtaanval van 5 mei 1942 op Lille. Op de terugweg werden de Spitfires die Boston-bommenwerpers moesten beschermen boven de Frans-Belgische grens aangevallen door Fw 190-jagers. Vier neergehaalde piloten kwamen om, één piloot kon uit de handen van de Duitsers blijven.

Op 3 juli 2020 bevestigde de technische dienst van Stad Poperinge een gedenkplaat voor Squadron Leader Fajtl František (122 Sqn) op de voorgevel van de woning in Hardifort (Frankrijk) die dichtbij de plaats ligt waar hij tijdens Circus 157 zijn noodlanding maakte. Daarna legde auteur en historicus Dirk Decuypere samen met de eigenaar van de woning een bloemenkrans neer als eerbetoon aan Fajtl en de vier piloten die tijdens Circus 157 het leven lieten. Ook Annemie Morisse, projectcoördinator van Stad Poperinge, was hier aanwezig. Annemie was onder meer verantwoordelijk voor de e-bikeroute met app die de Circus 157-herdenkingsplaatsen aandoet. Met de onthulling van het bord in Hardifort, bevindt er zich nu op elk van de vijf crashplaatsen van Circus 157 een gedenkplaat.

Omwille van de COVID-19-crisis kon het volledig projectprogramma niet gerealiseerd worden, een publieke onthulling van de gedenkplaat werd afgelast.

Op de gedenkplaat staat een potloodtekening van de crashlanding. Ze is gemaakt door Vladimir Urbanek. In de achtergrond zie je o.m. de helling van de Casselberg van waaruit een Duitse observatie- & luchtafweerpost Fajtl had zien landen en contact maken met burgers. Achteraf werden trouwens drie burgers opgepakt en zwaar verhoord. Fajtl had de crash overleefd en slaagde er in om uit de handen van de Duitsers te blijven en Engeland te bereiken.

Beelden: © Dirk Decuypere, 3/7/2020
Datum gebeurtenis:
5/5/1942
Datum inhuldiging:
3/7/2020
Datum registratie:
7/8/2020
Locatie:
Gedenkplaat voor Squadron Leader Fajtl František, operatie Circus 157
Adres:
1309 route Wemaers Cappel, Hardifort, France
Lengtegraad:
2°28’19.1″E
Breedtegraad:
50°49’11.6″N

FEEDBACK

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email
Share on print

Deze website maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren. Door verder te surfen, stemt u in met ons Privacy & Cookie beleid. Accepteren Lees meer