Op 500 meter van de kapel sneuvelden op 22 juni 1943 de 21-jarige Australische piloot F/O Bruce Meiklejohn en zijn 31-jarige Nieuw-Zeelandse navigator F/O Charles Redwood. Hun Stirling EF366 van het 7 Sqn RAF viel neer in Het Ven te Achel, tijdens een vlucht van het Britse Oakington naar het Duitse Krefeld werd het dodelijk geraakt door Hauptmann Siegried Wandam.
De piloot en navigator hadden de overige bemanningsleden aangemaand het toestel te verlaten. De vijf overlevende bemanningsleden kwamen in krijgsgevangenschap terecht. Volgens onderzoeker Peter Loncke kwamen twee bemanningsleden (bommenrichter Frank Hugo en boordwerktuigkundige Bill Cole) eerst nog een tiental dagen onder bij de familie Spelters in Haspershoven te Overpelt voordat de weerstand probeerde hen op een vluchtroute naar Engeland te zetten. De andere bemanningsleden die gevangen genomen werden waren radio-operator L. Ellingham, schutter Jack Kilfoyle en E.A. Brown.
Op zaterdag 11 september 1999 bezocht Cole Hamont-Achel, hem werd het ereburgerschap van de stad verleend. Ellingham bezocht Hamont-Achel van 22 tot 24 juni 2001, ook hij werd ereburger benoemd. Tijdens zijn bezoek werd hij in contact gebracht met burgers die hem op de ontsnappingsroute hadden geholpen.
Op zaterdag 17 juni 2000 werd in deze kapel Onze-Lieve-Vrouw Van Witteberg aan de Witteberg door burgemeeester Harrie Meeuwissen en familieleden van bemanningsleden een gedenkplaat ingehuldigd voor de overleden crewmembers. Tijdens de plechtigheid waarop delegaties uit Australië, Nieuw-Zeeland en Engeland aanwezig waren, voerde het 7 Sqn een overvlucht uit met een Chinook-helikopter. Fragmenten van het verongelukte vliegtuig werden overhandigd aan de familieleden. Heel veel informatie over deze crash werd bijeengesprokkeld door Wim Govaerts, Bart Beckers en Peter Loncke. De gedenkplaat was was vooral een eerbetoon georganiseerd door de werkgroep “RAF-memorial kapel Witteberg Achel” en werd gesteund door de gemeente.