Gedenkplaat voor crew B-17

Dit vonden we op www.editiepajot.com/regios
Op het grasveldje aan de kruising van de Gaasbeekstraat met de Brusselse straat werd een herdenkingsplaat ingehuldigd ter nagedachtenis onthuld.van een Air Force B17 Flying Fortress die daar op 13 juli 1944 neerstortte. Deze Amerikaanse bommenwerper werd door de bezetter neergehaald. Niet alleen alle 10 de bemanningsleden, maar ook een nieuwsgierige Lennikenaar kwam om het leven.
Dank zij Lennikenaar Erik O is daar nu 65 jaar later een gedenkplaat
Van waar de belangstelling voor het vliegtuig ?
Erik O: “Reeds al tiener was ik geïnteresseerd in het voorval van het neergestorte vliegtuig in Sint-Martens-Lennik door de verhalen van mijn vader. Toen we na zijn overlijden tussen zijn papieren nota’s vonden over dit voorval was mijn nieuwsgierigheid nog groter. Ik stelde aan de Masiuskring voor om opzoekingswerk te verrichten en in een artikel neer te pennen voor de volgende bijdrage van de geschiedenis van Lennik. Ze aarzelden geen moment om akkoord te zijn”.

Het vliegtuig was samen met zijn squadron pas in april aangekomen in Engeland in Nuthampstead in voorbereiding op de landing in Normandië.
Toen hun formatie opsteeg was het de bedoeling om voor de derde dag op rij een motorenfabriek in Munchen te bombarderen. Het vliegtuig kwam echter niet zo ver. Boven Brussel werden zij getroffen door Duits luchtafweer geschut. Het vliegtuig dat op een hoogte van 6000 meter vloog werd achteraan in de flank getroffen en brak in drie stukken. Het grootste stuk kwam neer aan statie Gaasbeek, een ander stuk meer naar Sint-Martens toe en het derde stuk in de buurt van Groenenberg

Het neergestorte vliegtuig wekte ook de nieuwsgierigheid van de mensen van Sint-Martens en al vlug ging men kijken.

Erik O: “Zo ook Gust Van der Straeten. Ondanks dat hij zich zoals men zei in volksmond moest stoppen was hij gaan kijken en wekte hij de aandacht op van enkele Duitsers, Gestapo uit Brussel. Toen zij zijn papieren vroegen, gingen zij met hem naar huis. Thuis deed hij hun verhaal. Op een bepaald moment fluisterde een van hen hem in het oor dat hij moest vluchten. Wat hij ook deed. Ze schoten hem in de rug neer. Hij werd getroffen door twee kogels”.

Wat er nadien met de brokstukken van het vliegtuig gebeurde, is al een verhaal op zich. Mensen verzamelden ze en herbruikten ze in allerlei voorwerpen.’

Beelden: © Frans Van Humbeek, 27/12/2012 | © Frans Van Humbeek, 27/12/2012
Datum gebeurtenis:
13/07/1944
Datum inhuldiging:
29/11/2009
Datum registratie:
14/01/2010
Adres:
Grasveld midenberm, kruising Winkelstraat met Brusselsestraat. Kleine vrijwel onopvallende gedenkplaat nabij Winkelstraat 1. Eerdere info gaf kruising Gaasbeekstraat met Brusselsestraat aan maar Google geeft duidelijk Winkelstraat aan.

FEEDBACK

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email
Share on print

Deze website maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren. Door verder te surfen, stemt u in met ons Privacy & Cookie beleid. Accepteren Lees meer