Gedenkplaat Liberator Able Mabel

Op 19 juni 1944 stortte in de Pannebekestraat op de St. Jozefswijk de bommenwerper Liberator B-24J “Able Mabel “ neer . De Able Mabel maakte deel uit van een armada van 510 bommenwerpers van de Amerikaanse Achtste Luchtmacht die V1-lanceerinstallaties gingen bombarderen in Noord-Frankrijk. Hij was de enige die op deze dag niet naar zijn basis op Hardwick in East Anglia zou terugkeren.
Jacques Willems vertelde in Contact: “Ik stond op de binnenkoer van onze woning in de Hoedenmakersstraat de overvliegende bommenwerpers gade te slaan toen er plots één terugkeerde . Zijn rechtervleugel stond in brand en met luid geronk van zijn motoren kwam hij in een lange spiraalvlucht naar beneden. Zeven valschermen dreven af in de wind, richting west. De Able Mabel stortte neer vlak achter de huizen in de Pannebekestraat. Twee bemanningsleden die te laat waren uitgesprongen kwamen om. Twee dagen later ben ik ter plaatse geweest toen men een nog een bemanningslid in het uitgebrande toestel vond. Vijftig jaar later ben ik begonnen aan een zoektocht om het hele verhaal van de Able Mabel te kennen. Dat alles werd netjes uitgetekend en in juni 1994 , vijftig jaar na de crash, kon ik al een uitgebreid artikel in het Brugsch Handelsblad publiceren. Na een publicatie van een artikel in het Veteranenblad van de 93e Bombardementsgroep, tot dewelke de Able Mabel behoorde, kreeg ik een brief van een zekere Jim Guddal die de neef was van de omgekomen copiloot Floyd Cook. Jim kon mij in juli 1999 melden dat hij Robert Brown had gevonden, de piloot van,de Able Mabel. Op 3 juli 2004 werd op St. Jozef een ceremonie gehouden met het plaatsen van een gedenkplaat voor de drie omgekomen bemanningsleden van de Able Mabel. Kurt Basslé maakte een airbrush van de neerstortende Able Mabel die veel succes kende. Een dag om nooit te vergeten !”

Het ganse verhaal van de Able Mabel en haar bemanning heeft Jacques uitgebreid verteld in het boek “Vlucht 424 met de Able Mabel” uitgegeven door de uitgeverij De Krijger.

Beelden: © J. A. Willems
Datum gebeurtenis:
19/06/1944
Datum inhuldiging:
03/07/2004
Datum registratie:
02/01/2006
Adres:
Sint-Jozefstraat

Nog geen locatie toegevoegd

FEEDBACK

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email
Share on print

Deze website maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren. Door verder te surfen, stemt u in met ons Privacy & Cookie beleid. Accepteren Lees meer