Gedenkplaat voor twee Amerikaanse vliegers

De plaat herdenkt de dood van twee Amerikaanse vliegeniers van B-17F 42-30159/KY-H “Settin’Bull” van de 305 BG, 366 BS, die crashte op 17 augustus 1943. Ze herdenkt S/Sgt Robert W MacLain en S/Sgt Claude M Davis, beiden boordschutters. De plaat hangt op een gevel nabij de hoek van de Rue Nouvelle en de Rue Emile Vandervelde. Claude Davis was eerst als vermist opgegeven, het gevonden lichaam werd onder een andere naam begraven. Pas nadat een lokale Engelssprekende dame brieven naar de families had geschreven en nadat de Amerikaanse autoriteiten een onderzoek hadden geopend kwam de ware identiteit aan het licht. De dame in kwestie onderhield nog lang vriendschappelijk contact met de families van MacLain en Davies.
De andere bemanningsleden werden allen krijgsgevangen genomen: 1Lt Rothery McKeegan (piloot), 2Lt Frank Sulkowski (co-piloot), 2Lt Martin Fetheroif (navigator), 2Lt Baxter Harris (bommenrichter), T/Sgt Albert Peach (bovenkoepelschutter), Sgt James Prehart (radio-operator), S/Sgt Charles Murray (rechterzijluikschutter), S/Sgt Frank Williams (linkerzijluikschutter).
Beelden: © Paul Van Caesbroeck, 24/08/2006
Datum gebeurtenis:
17/08/1943
Datum inhuldiging:
18/08/1946
Datum registratie:
25/09/2006
Locatie:
Gedenkplaat voor twee Amerikaanse vliegers
Adres:
Hoek van de Rue Nouvelle en de Rue Emile Vandervelde, Wegnez, Pepinster, in de Rue Emile Vandervelde aan de kant van de onpare huisnummers. Opgelet: de Rue Nouvelle begint en eindigd in de Rue Emile Vandervelde en heeft dus twee hoeken met deze straat.

FEEDBACK

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email
Share on print

Deze website maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren. Door verder te surfen, stemt u in met ons Privacy & Cookie beleid. Accepteren Lees meer