Commonwealth-perk op de stedelijke begraafplaats van Oostende

Het Commonwealth-perk op de stedelijke begraafplaats van Oostende telt 414 graven. Vijftig graven dateren uit de Eerste Wereldoorlog terwijl het grootste deel, 366, uit de Tweede Wereldoorlog dateert, waarvan 75 niet geïdentificeerde militairen. Er werden enkele militairen begraven in de periode kort na de Eerste Wereldoorlog, voornamelijk slachtoffers aan boord van enkele schepen die op een mijn liepen voor de Belgische kust. Door de nabijheid van de zee vinden we er talrijke graven van zeelui van de Royal Navy evenals aangespoelde bemanningsleden van neergestorte vliegtuigen. Daarnaast zijn er ook nog enkele niet Commonwealth militairen begraven, waaronder een Nederlandse militair, Soldaat Cornelis Verheuvel van het Bewakings Detachement Woensdrecht.

Er rusten 102 bemanningsleden van de Royal Air Force, inclusief drie Poolse vliegeniers, allen uit de Tweede Wereldoorlog, waaronder acht niet-geïdentificeerde RAF-graven en het graf van een onbekend Pools RAF-bemanningslid. De Poolse graven betreffen Kapitein Alfons Miondlikowski (+16 augustus 1941), Luitenant Stefan Stegman (+17 juni 1943) en Luitenant Zdzislaw Franciszey Zamoyski (+15 april 1942).

Interessant is de computer aan de ingang van de begraafplaats. Je kan er namen van overledenen en de ligging van het graf opsporen. De Commonwealth-gesneuvelden zitten weliswaar niet in de database. De PC is een samenwerking tussen stadsbestuur van Oostende en de firma CEVI nv.

Op een van de burgerlijke graven (ingang links) lijkt een V-1 te staan en zo wordt het graf in de volksmond ook genoemd. De kunstenaar die het graf maakte had echter niet de bedoeling om er zo’n wapen op te plaatsen, voor hem was dit de afbeelding van een kruis.

Beelden: © Frans Van Humbeek, 15/02/2009
Datum registratie:
16/11/2006
Locatie:
Commonwealth-perk op de stedelijke begraafplaats van Oostende
Adres:
Begraafplaats, Stuiverstraat, Stene, Oostende
Lengtegraad:
2°54’57.4″E
Breedtegraad:
51°12’35.9″N

FEEDBACK

Deze website maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren. Door verder te surfen, stemt u in met ons Privacy & Cookie beleid. Accepteren Lees meer

'Deze Accepteren Lees meer