Aero L-29 Delfin blikvanger

Bij Motori Lorenzo te Zwijnaarde staat sinds 2017 een Tsjechische Aero L-29 Delfin trainer als blikvanger. Het vliegtuig is geschilderd in Sovjet-kleuren als “Rood 37”maar deze zijn waarschijnlijk niet origineel. Op het vliegtuig staat het nummer L37-36418-M7 maar de betekenis ervan is onbekend.

De oorsprong van deze Delfin is nog niet bevestigd maar online vonden we de suggestie dat het om L-29R c/n 599903 zou gaan die gebruikt werd door de Tsjechische Luchtmacht met serial 9903. In mei 1994 werd deze waargenomen op een vliegtuigkerkhof bij Praag. In recentere jaren zou deze in Rotterdam, Nederland, gestaan hebben bij de Stichting Kunst & Complex. De enige foto’s die we er online van konden vinden tonen een ontmanteld vliegtuig ergens buiten op een braakliggend terrein. Delen van het vliegtuig zijn al groen uitgeslagen van blootstelling aan de weeromstandigheden. Indien iemand met enige zekerheid de herkomst van het vliegtuig te Zwijnaarde kent, dan vernemen we het graag.

Op het terrein van Motori Lorenzo staat ook een Mil Mi 2PL helikopter, eveneens in Sovjet-kleuren als “Rood 06”. Op de staart staat het nummer M-1208 waarvan ons de betekenis ontgaat. Ook hier is de herkomst onbekend maar een online-bron suggereert dat het om de Poolse Mi 2 zou kunnen gaan die aanvankelijk in Essen, Duitsland, stond en later naar de firma BerendBootje te Dronten in Nederland verhuisde. Het betreft c/n 565824128 van de Poolse Luchtmacht met serial 5824. Ook hier zoeken we bevestiging van.

Deze helikopter is op de website van Motori Lorenzo te koop als mogelijke blikvanger. Leuk detail: volgens de advertentie heeft hij slechts 10.000 km op de teller, een koopje dus. Aangezien de verkoper vooral landvoertuigen te koop aanbiedt via een database op zijn website, gaat het hier vermoedelijk om een verplicht in te vullen vak voor auto’s.

 

Volgens een bericht in de BCARG Newsletter van december 2020 (een maandelijkse nieuwsbrief van de Belgian Civil Aviation Research Group) werd de Delphin verkocht en op 3 december 2020 van zijn paal gehaald en ontdaan van zijn vleugels. Een dag later werd het toestel vervoerd naar een nieuwe eigenaar in Neerpelt. Daar zal het toestel ook worden opgesteld als blikvanger. De Mi 2 staat nog steeds te koop in Zwijnaarde.

Beelden: © Tom Brinckman, 07/02/2018
Datum registratie:
20/02/2018
Eigenaar:
Motori Lorenzo
Adres:
Nieuwescheldestraat 1 te Zwijnaarde

FEEDBACK

Deze website maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren. Door verder te surfen, stemt u in met ons Privacy & Cookie beleid. Accepteren Lees meer