-A A +A
Hangar Flying est la locution anglo-saxonne signifiant "bavarder d'aviation". Notre intention est de publier des articles sur l'aviation militaire et civile belges qui soient agréables à lire tout en étant rigoureusement documentés. L'accent y est mis sur le fond avec la volonté de mettre les aspects humains et techniques en valeur. La rédaction ne cache pas son penchant pour tout ce qui a trait au patrimoine, tant les aéronefs que les aérodromes ou monuments. Répertorier et décrire en permancence notre patrimoine aéronautique a été rendu possible grâce au soutien du VCM (forum de contanct des associations dédiées au patrimoine) ainsi que de la Communauté flamande.

Vrienden van de luchtvaart


-Verleden maand blies Hangar Flying tien kaarsjes uit. Om deze verjaardag te vieren mochten we dankzij de FlyingGroup (www.flyinggroup.aero) aan onze lezers twee fantastische vluchten aanbieden. Tom Bergen en Jozef Vandevorst mogen hun vliegkap alvast uit de kast halen want ze wonnen onze wedstrijd. Het duo kiest binnenkort het luchtruim in respectievelijk een Harvard en een SV-4. Tom en Jozef zijn trouwe lezers van onze nieuwsbrief (gratis inschrijven kan via onze website) In een van de volgende updates publiceren we enkele foto’s van hun vlucht met deze historische toestellen. 

-Volgens L’Echo van 28 oktober 2017 is voor het opstarten van Air Belgium meer tijd nodig. Hun eerste A340-300 (ex Finnair) zal niet voor begin 2018 opstijgen. Als thuisbasis behoren zowel Brussels Airport als Brussels South Charleroi Airport nog tot de kanshebbers. Bij de start zou vier maal per week naar Hong Kong worden gevlogen.    
 
-Op maandagmorgen 30 oktober maakte VLM Airlines (

www.flyvlm.com) zijn rentree op de route Antwerpen - London City Airport. De Fokker 50  OO-VLI, een van de zes Fokker 50’s van VLM Airlines die geregistreerd zijn in België, vloog voor het eerst terug naar de Londense Docklands. Marcel Buelens, CEO van Antwerp Airport: “In het verleden werd al meermaals bewezen dat deze route het snelste reisalternatief is voor zowel zakenreizigers als vrijetijdspassagiers. Beide luchthavens hebben in vergelijking met andere luchthavens enkele specifieke troeven, nl. de snelle inchecktijden, de korte wandelafstanden en de ligging dicht bij het stadscentrum." VLM Airlines vliegt op maandag, dinsdag en woensdag driemaal per dag heen en terug. Op donderdag en vrijdag zijn er zelfs vier retourvluchten. Op zondag biedt VLM Airlines tweemaal heen en terug tussen Antwerpen en Londen City aan. Op het moment dat deze nieuwsbrief de deur uitging, wachtte VLM nog altijd op haar Belgische Air Operator’s Certificate (AOC.) Het is duidelijk dat het Directoraat-generaal Luchtvaart niet over één dag ijs gaat om dit document toe te kennen.
 
-Tijdens het laatste weekend van oktober nam Brussels Airlines afscheid van de AVRO Jet, het vliegtuigtype  waarmee de luchtvaartmaatschappij in 2002 van start ging. Ook in onze update van 15 december gaan we daar nog aandacht aan besteden. Op luchtvaartvlak was 28/29 oktober trouwens een zeer druk weekend. Op vrijdag 27 oktober was de laatste vlucht van Thomas Cook Airlines Belgium, weer een emotioneel moment voor de mensen die er zolang gewerkt hebben. Op zaterdag 28 oktober nam Brussels Airlines voor het eerst zo’n ‘Thomas Cook’ vlucht over, een vlucht naar Hurghada in Egypte.
 
Die zaterdag vond ook de laatste commerciële vlucht van KLM met een Fokker plaats vanaf Brussels Airport. Vlucht KL1731 met Fokker 70 PH-KZK kwam aan om 17.27 uur en vertrok als KL1732 naar Schiphol om 18.29 uur. Met het uitfaseren van de Fokker 70 bij KLM Cityhopper komt ook een einde aan de 97-jarige samenwerking met Fokker en aan een bijzondere periode in de luchtvaartindustrie van het Nederlandse KLM.
 
-Met de MINUSMA-opdracht in Mali in het voorjaar van 2018 zal de NH90 Caiman van het 18e smaldeel uit Beauvechain voor het eerst aan een buitenlandse operatie deelnemen. De regering gaf daarvoor op 10 november groen licht. De helikopters, de bemanningen en het grondpersoneel zullen aan de vredesmissie van de Verenigde Naties in Mali onder Duits commando ingezet worden voor een periode van zes maand. Het toestel zal ingezet worden in een soort Quick Reaction Alert om medische steun te leveren.
 
-Het aantal incidenten met drones stijgt snel. In 2015 vonden zes incidenten met drones plaats. Vorig jaar waren dat er elf en voor 2017 staat de teller al op veertien. Op 16 oktober werden nog drie drones gespot nabij de luchthaven van Luik. Sinds 2016 is er een wettelijk kader gecreëerd voor het gebruik van drones. Belgocontrol en het Directoraat-generaal Luchtvaart zullen nu de gepaste maatregelen nemen om de eigenaars van de drones op hun plichten te wijzen en zo proberen om incidenten in de toekomst te vermijden. Beide instanties willen via een digitaal platform en een mobiele app ondermeer duidelijker informatie verschaffen aan eigenaars van drones, onder meer over waar er al dan niet mag gevlogen worden. We moeten vooral benadrukken dat heel wat Belgische bedrijven die met drones werken, ook in de sector van het airspace management, het zeer goed doen en de regels correct respecteren.
 
- De site 
www.mil.be van de Belgische defensie meldde op 7 november de start van de bouwwerken van het Control & Reporting Center (CRC) op de luchtmachtbasis van Bevekom. Tegen eind 2018 zal het CRC hier een nieuwe thuis vinden en begin 2019 zou het in Bevekom op volle sterkte moeten kunnen werken. Het huidige militair verkeersleidingscentrum is sinds 1955 in Glons gevestigd. Minister van Defensie Steven Vandeput legde de eerste steen van het nieuwe gebouw. Hij deed dat samen met generaal-majoor vlieger Frederik Vansina, commandant van de Luchtcomponent, kolonel vlieger Danny Vandenberk, commandant van de 1 Wing en luitenant-kolonel Ralph Briers, commandant van het CRC.
 
-Nadat in november 2016 in Peking een intentieverklaring werd ondertekend, heeft de Chinese luchtvaartmaatschappij Hainan Airlines nu voor Shanghai en Brussel slots gekregen voor directe vluchten tussen beide steden. Op woensdag 25 oktober 2017 startte Hainan Airlines met drie rechtstreekse vluchten per week tussen Brussels Airport en Shanghai Pudong International Airport. Deze vluchten met een Boeing Dreamliner 787-9 gaan door op maandag, woensdag en vrijdag. Hainan Airlines is al sinds juli 2006 aanwezig op Brussels Airport en had al een directe vlucht tussen Peking en Brussels Airport.