-A A +A
Hangar Flying est la locution anglo-saxonne signifiant "bavarder d'aviation". Notre intention est de publier des articles sur l'aviation militaire et civile belges qui soient agréables à lire tout en étant rigoureusement documentés. L'accent y est mis sur le fond avec la volonté de mettre les aspects humains et techniques en valeur. La rédaction ne cache pas son penchant pour tout ce qui a trait au patrimoine, tant les aéronefs que les aérodromes ou monuments. Répertorier et décrire en permancence notre patrimoine aéronautique a été rendu possible grâce au soutien du VCM (forum de contanct des associations dédiées au patrimoine) ainsi que de la Communauté flamande.

Vrienden van de luchtvaart


 

tijdens een aangename tocht langs diverse luchtvaartmonumenten belandden we in de provincie Luik op de helikopterbasis van Bra-sur-Lienne, een deelgemeente van Lierneux. Een dokter, verpleger en piloot staan er dag en nacht stand-by om te reageren na noodoproepen van de dienst 112. Sinds begin 2017 is de heli al meer dan 700 keer ingezet, wat neerkomt op bijna vier interventies per dag. Het Centre Médical Héliporté (CMH) is in 1986 opgericht, het was een initiatief van Dr. Luc Maquoi. Hij wou vooral snelle medische interventies mogelijk maken in een moeilijk bereikbare regio. De helioperaties steunen vooral op vrijwilligerswerk, steun van de overheid, bijdragen van individuen en families, enz. Voor meer info zie www.centremedicalheliporte.be

-Jacques Gorteman stuurde ons de nieuwste versie van zijn manuscript ‘La Sabena, 1923 - 2001 et L’Aviation en Belgique et au Congo belge.’ Er is weer heel wat extra informatie verwerkt in deze studie. Je kan het document gratis downloaden via onze website

-Brussels Airlines start na de zomervakantie met nieuwe selecties voor piloten en cabinepersoneel. Omdat de luchtvaartmaatschappij volgend jaar nog meer groei in haar vluchtaanbod plant, zijn in totaal een honderdtal aanwervingen gepland. Het Flight Training Departement van Brussels Airlines verwacht honderden sollicitaties en vraagt kandidaten om te wachten tot de selectieprocedure wordt gestart op brusselsairlines.be/jobs.

Brussels Airlines roept alle fans van België op om haar vijfde Belgian Icon te creëren. Na het succes van Rackham, Magritte, Trident en Amare, gaat Brussels Airlines op zoek naar een vijfde Belgisch icoon om één van haar A320 vliegtuigen aan te wijden. Iedereen die België een warm hart toedraagt, kan zijn of haar idee inzenden in de vorm van tekst of als een echt vliegtuigdesign. De winnaar zal de kans krijgen om het hele designproces en het beschilderen van het vliegtuig achter de schermen te kunnen mee volgen, hij of zij zal uiteraard op de eerste rij zitten tijdens de grote onthulling van het toestel in maart 2018. Meer info

-De luchthavengemeenschap van Wevelgem viert op 25, 26 en 27 augustus 2017 het eeuwfeest van de luchthaven, een evenement dat uw aandacht verdient. De toegang is gratis. Alle informatie op www.100jaarvliegenwevelgem.com.Vergeet zeker geen bezoek te brengen aan het gerenoveerde FAS-museum in de hospitaalbunker.

-De jaarlijkse Tailwheel Meet in Overboelare is ondertussen achter de rug. Toch wil ik nog even vermelden dat Hangar Flying trots was op collega Jean-Pierre Decock die het peterschap mocht waarnemen van dit aangenaam evenement. Het is zeker een blijk van waardering door de organisatie van de Tailwheel Meet voor het journalistiek werk van Jean-Pierre.

-Pierre Gillard (53) studeerde in België voor industrieel ingenieur. Zijn eerste stappen in de luchtvaart zette hij in 1986, hij werkte toen als jobstudent bij Publi Air op het Grimbergse vliegveld. Pierre is nu een professioneel helikopterpiloot. Hij vestigde zich in 1998 in Canada en ging als professor luchtvaarttechniek aan de slag in de gerenommeerde École nationale d'aérotechnique (ÉNA) in Québec. Pierre is gepassioneerd door de luchtvaart en levert regelmatig artikels en foto’s aan internationale luchtvaartbladen en websites. Zijn blog wil ik onze lezers sterk aanbevelen. Lees bijvoorbeeld zijn artikel over het Gunfire Museum in Brasschaat. Pierre is tevens een autoriteit wat betreft Alouette en Lama helikopters (www.alouettelama.com.) Zijn boek over de geschiedenis van het Licht Vliegwezen in België kan je hier gratis downloaden. Het wordt regelmatig bijgewerkt.
Tom zet de cover van Light Aviation op de welkomblz (projecten) met een link naar  www.ltavn.be

- Wereldwijd zit de luchtvaart in de lift, getuige daarvan zijn ook de positieve cijfers van Belgische luchthavens. Juli was een topmaand. Het aantal passagiers dat in juli 2017 reisde via Brussels South Charleroi Airport bedroeg bijna 800.000, 11% meer dan in juli vorig jaar en tevens een historisch record voor het maandelijks passagiersverkeer. Oostende-Brugge mocht in juli 2017 maar liefst 30,4% meer passagiers verwelkomen tegenover juli 2016. In juli 2017 telde de luchthaven zowat 51.700 passagiers, wat een toename betekent van 12.061 passagiers ten opzichte van vorig jaar. Het aantal bewegingen kent een daling van 5,2%. Brussels Airport heeft in juli de grens van 2,5 miljoen passagiers voor de eerste keer in zijn geschiedenis overschreden. Een absoluut record en een groei van 6,9% ten opzichte van dezelfde maand in 2016. De luchthaven heeft ook voor het eerst de kaap van 90.000 passagiers op één dag overschreden. Het cargotransport aan boord van passagierstoestellen is gestegen met 13,9% maar het volvrachtvervoer kent een terugval van bijna 10%. Ondermeer door strenge geluidsnormen ziet de toekomst van het cargogebeuren er vrij somber uit. Het aantal vliegbewegingen, in vergelijking met juli 2016, is in juli 2017 gestegen met 2,2%.
Vermelden we tenslotte ook nog dat het Directoraat-generaal Luchtvaart (DGLV) het European Aviation Safety Agency (EASA) luchthavencertificaat heeft uitgereikt aan Brussels Airport Company. De luchthaven voldoet daarmee aan de meest recente en de meest strikte Europese luchtvaartstandaarden op vlak van uitrusting en luchtvaartveiligheid.

-Het is zover, België heeft een basis voor watervliegtuigen. Aan het magnifieke meer van de Eau d'Heure, 30 km ten zuiden van Charleroi, is de Belgian Seaplane Association asbl neergestreken en die start er vluchten met een Lake Buccanneer. Het Directoraat-generaal Luchtvaart gaf toelating voor de operaties vanop de hydrobase EBEH. In een volgende update van Hangar Flying brengen we u een reportage over dit uniek luchtvaartgebeuren.

Frans Van Humbeek