-A A +A
Hangar Flying est la locution anglo-saxonne signifiant "bavarder d'aviation". Notre intention est de publier des articles sur l'aviation militaire et civile belges qui soient agréables à lire tout en étant rigoureusement documentés. L'accent y est mis sur le fond avec la volonté de mettre les aspects humains et techniques en valeur. La rédaction ne cache pas son penchant pour tout ce qui a trait au patrimoine, tant les aéronefs que les aérodromes ou monuments. Répertorier et décrire en permancence notre patrimoine aéronautique a été rendu possible grâce au soutien du VCM (forum de contanct des associations dédiées au patrimoine) ainsi que de la Communauté flamande.

Vrienden van de luchtvaart


Heel belangrijk! In een extra editie van de nieuwsbrief hebben we onze lezers begin mei gevraagd om op onderstaande link te klikken indien ze de nieuwsbrief verder willen ontvangen. Dat was nodig omdat Hangar Flying perfect in orde wil zijn met de Europese privacy-regelgeving (General Data Projection Regulation, GDPR.) Lezers die de link nog niet hebben gevolgd en hun gegevens niet hebben geüpdatet ontvangen vanaf juni geen Hangar Flying nieuwsbrief meer. En dat zouden we spijtig vinden. Volg dus de link, vink de toestemming om en bewaar uw gegevens indien u de instructie begin mei niet hebt gevolgd. We willen hier ook expliciet vermelden dat adressen van lezers enkel gebruikt worden voor de maandelijkse nieuwsbrief, nooit voor publicitaire doeleinden.

-Asco Industries, naast Sonaca en Sabca een van de bekendste Belgische toeleveranciers van vliegtuigonderdelen, wordt overgenomen door de Amerikaanse sectorgenoot Spirit AeroSystems.  Het bedrijf uit Zaventem bouwt hoogwaardige onderdelen voor zowat alle grote burgervliegtuigen en levert ook onderdelen voor militaire vliegtuigen als de F-35 en A400M. Asco Industries stelt circa 1.400 mensen tewerk in België, Duitsland en Noord-Amerika en het verwacht in 2018 een omzet te boeken van om en bij de 330 miljoen euro. Spirit AeroSystems is veel groter, het haalde in 2017 een omzet van 5,8 miljard euro. Asco is in 1954 opgericht door Emile Boas en was tot nu toe een familiebedrijf. De transactie zou afgerond worden in de tweede helft van 2018. (Guy Viselé schreef in december 2011 dit artikel over Asco).

-Air Belgium bevestigde nogmaals dat zijn eerste vlucht van Charleroi naar Hongkong uitgesteld is tot 3 juni, ze was aanvankelijk gepland te vertrekken op 30 april. Niky Terzakis, CEO van Air Belgium, licht de twee redenen voor deze beslissing toe: “Ondanks alle inspanningen van ons team en van de Belgische autoriteiten wachten we nog altijd op toestemming van de Russische autoriteiten om door hun luchtruim te vliegen – wat voor vluchten naar Hongkong onvermijdelijk is. Het tweede punt is dat de onzekerheid die deze situatie met zich heeft meegebracht, in combinatie met de ingewikkelde en uitgestelde GDS-implementatie, Chinese toeristen heeft verhinderd om de weg naar onze vluchten te vinden.” GDS is het globaal distributiesysteem voor vliegtickets, zonder dit systeem is het vrijwel onmogelijk om grote groepen passagiers aan te trekken via bijvoorbeeld reisbureaus.

-Belgocontrol zette de tweede beste score in de geschiedenis van de luchtverkeersleiding in België neer. Op meer dan een miljoen door Belgocontrol gecontroleerde vliegbewegingen in 2017, deden er zich één incident van categorie A (‘ernstig’) en drie incidenten van categorie B (‘belangrijk’) voor. Het gaat om een runway incursion en scheidingsminima tussen vliegtuigen die niet werden toegepast. In het kader van de Just Culture spoort Belgocontrol de luchtverkeersleiders aan om alle incidenten te melden, zonder dat daarvoor automatisch sancties volgen. De luchtverkeersleiders van Belgocontrol hebben 1.809 voorvallen gemeld in 2017, goed voor een toename met 64% ten opzichte van 2016. Die significante stijging betekent niet dat er meer incidenten plaatsvonden, er zijn gewoon meer meldingen. Opvallend is dat in 2017 133 schendingen van het gecontroleerde burgerlijke luchtruim zijn vastgesteld (Airspace Infringement), in 2016 waren er dat ‘maar’ 95. Het is een fenomeen dat vooral betrekking heeft op de sport- en recreatieve luchtvaart. Ook het aantal meldingen over drones (Remotely Piloted Aircraft System) in het gecontroleerde luchtruim blijft in stijgende lijn gaan: van maar één melding in 2014 naar 10 in 2016 en 15 in 2017. In samenwerking met de FOD Mobiliteit en Vervoer heeft Belgocontrol het informatieplatform www.droneguide.be opgericht, zowel voor professionele als recreatieve piloten van drones. Het aantal laserincidenten daarentegen blijft de laatste jaren dalen. In 2016 waren er nog 135, in 2017 slechts 101.

-De Australische financiële groep Macquarie besloot haar belang (36 procent) in de Brussels Airport Company van de hand doen. Dat schrijft De Tijd. De luchthaven heeft drie aandeelhouders: Macquarie, het pensioenfonds van het onderwijzend personeel van de Canadese provincie Ontario (Ontario Teachers’ Pension Plan OTPP, 39 procent) en de Belgische staat (25 procent + 1 aandeel). OTPP heeft voorverkooprechten op het aandeel van de Australiërs. Onder meer ACV-Transcom roept de overheden op de aandelen over te nemen om de greep op de tweede economische motor van ons land opnieuw te vergroten. Het is maar de vraag of een groter aandeel van de overheid in het luchthavenbeleid de efficiëntie zou ten goede komen. Het goed functioneren van de luchthaven is cruciaal voor onze economie. Belangrijk is vooral dat de aandelen terechtkomen bij een stabiele financier met een langetermijnvisie.

-Het Canarische eiland Tenerife is één van de belangrijkste vakantieregio’s voor TUI. Daarom kreeg het eerste van de 72 737 MAX toestellen die de TUI Groep zal aankopen, de naam van deze bestemming: ‘Tenerife Alegria’. De Boeing 737 MAX 8 OO-MAX van TUI fly Benelux werd op 23 april 2018 gedoopt op de luchthaven Aeropuerto de Tenerife Sur. De doopmeter van het toestel is tweevoudig Europees en Wereldkampioen Michelle Alonso Morales, een 24-jarige zwemster die op Tenerife werd geboren. Michelle: “Dit was een heel apart moment voor mij. Ik hou heel veel van mijn eiland en van de mensen hier. Ik ben er trots op dat de naam van mijn geboortestreek nu via een nieuwe ambassadeur, dit vliegtuig, wordt uitgedragen. Vliegtuigen brengen mensen samen en maken schitterende herinneringen mogelijk. Ik wens alle passagiers van de ‘Tenerife Alegria’ dat ze prachtige herinneringen aan onvergetelijke vakantiemomenten mee naar huis nemen.” De TUI Groep heeft zichzelf als doel gesteld om tegen 2020 de Europese luchtvaartmaatschappij te zijn met de laagste Co2-uitstoot.

-Op Aero Friedrichshafen is midden april voor het eerst de Sonaca 200 voorgesteld. Alle testen zijn succesvol afgerond en Sonaca Aircraft wacht nu enkel op een positief antwoord over de toekenning van het European Aviation Safety Agency (EASA) typecertificaat in de categorie Certification Specification for Very Light Aircraft (CS-VLA).

-Op zaterdag 21 juli vanaf 18 uur vindt in Knokke-Heist de eerste editie plaats van het North Sea Air Festival. Bezoekers kunnen het North Sea Air Festival gratis bijwonen en van het luchtvaartspektakel genieten vanop het strand van Knokke-Heist. Het volledige programma is ons nog niet bekend maar onder meer het F-16 demo-team van de Belgische Luchtmacht en het Breitling Jet Team zijn al headliners. Info via www.nsaf.be.

-Luchtvaartliefhebber Frederiek Vermeulen schreef op Facebook een interessante open brief over het gebruik van MUG-heli’s. Minister van volksgezondheid Maggie De Block (VLD) legt inderdaad de laatste hand aan haar toekomstplannen voor de organisatie van de dringende medische hulp in ons land, inclusief het voortbestaan van de MUG-helikopter. Frederiek houdt een redelijk pleidooi voor gestructureerde federale steun aan MUG-helikopterdiensten.

-Een grandioze vlucht met een Mustang of Fouga kan je nu gemakkelijk reserveren via https://vintage.flights. De ervaren piloten Frédéric Vormezeele, Lieven Lavaert, Bernard Van Milders en Kris Van den Bergh staan garant voor een onvergetelijke en perfect veilige vlucht. Vintage Flights, een organisatie van de Aviation Factory, zal in 2018 aanwezig zijn op verschillende vliegshows. Raadpleeg de webstek voor prijzen en meer informatie. (In 2016 maakte Giovanni deze impressie over de Mustang)

-De Westland Sea King van de Luchtcomponent zal deze zomer een afscheidstournee houden. De legendarische reddingshelikopter van de basis Koksijde wordt in maart 2019 definitief aan de grond gehouden en een passend eerbetoon mocht absoluut niet ontbreken. In 2016 vierde men nog de 40ste verjaardag van de Sea King die nu stilaan alle taken aan het overdragen is naar de nieuwe NH90 Caiman. De Farewell Tour start op 30 juni en 1 juli tijdens het evenement Ursel Avia, samen met het Belgian Open Aerobatic Championship Koksijde (BOACK). Onder voorbehoud is dit de rest van het programma: Fly-In Limburgse Vleugels 7-8 juli, North Sea Air Festival Knokke-Heist 21 juli, LeaseWeb Texel Airshow 4 augustus, Diest Oldtimer Fly & Drive-In 11-12 augustus, Koksijde Open Door & Runway Run 22 augustus, Belgian Air Force Days Kleine Brogel 8-9 september en Meeting Aérien Merville 16 september.