-A A +A
Hangar Flying est la locution anglo-saxonne signifiant "bavarder d'aviation". Notre intention est de publier des articles sur l'aviation militaire et civile belges qui soient agréables à lire tout en étant rigoureusement documentés. L'accent y est mis sur le fond avec la volonté de mettre les aspects humains et techniques en valeur. La rédaction ne cache pas son penchant pour tout ce qui a trait au patrimoine, tant les aéronefs que les aérodromes ou monuments. Répertorier et décrire en permancence notre patrimoine aéronautique a été rendu possible grâce au soutien du VCM (forum de contanct des associations dédiées au patrimoine) ainsi que de la Communauté flamande.

Vrienden van de luchtvaart


 

Volgens een persmededeling van Ben Weyts, Vlaams minister van mobiliteit, bracht de Luchtvaartdag van 22 april 2017, 33.000 enthousiaste bezoekers op de been. Meer dan honderd activiteiten op tientallen plaatsen boden een blik op de vele facetten van de luchtvaart. "De luchthavens geven onze economie vleugels", aldus minister Ben Weyts. "Er gaat veel aandacht naar de lasten van de luchtvaart. De lusten van Brussels Airport én de regionale luchthavens worden daarentegen schromelijk onderschat. Het zou me niet verbazen als er onder de bezoekers veel toekomstige technici, piloten en luchtverkeersleiders zitten," zegt Weyts. De luchthavens zijn overduidelijk krachtige groeimotoren voor onze economie.

-Brussels Airlines vliegt sinds kort naar Mumbai (India.) Het wil een graantje meepikken van een van de sterkst groeiende economieën in de wereld. Bij de officiële opening van de route naar Mumbai maakte Bernard Gustin, CEO van Brussels Airlines, zich terecht zorgen over de problematiek over de geluidsnormen. De opgelegde boetes scheppen geen vertrouwen voor de aandeelhouders en creëren geen omgeving waar luchtvaart kan groeien. Volgens Bernard Gustin zijn er echter mogelijkheden om economie en ecologie met elkaar te verzoenen zodat ondernemers hier graag verder investeren. Ondertussen verlaten vrachtmaatschappijen Brussels Airport door de geluidsboetes van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, uurregelingen van passagiersvluchten worden aangepast. De vrachtmaatschappijen worden met open armen ontvangen op luchthavens in de buurlanden.

-TUI fly start een nieuwe pilotenopleiding. Het TUI fly MPL Flight College dat in september 2017 van start zal gaan wil het behalen van een vergunning voor lijnpiloot wat democratiseren. Tegelijk wil TUI er ook zeker van zijn dat ze in de toekomst met de best opgeleide piloten kan blijven groeien. De opleiding combineert studeren en werken binnen de luchtvaartmaatschappij en duurt 39 maanden. Dat is langer dan een klassieke opleiding maar ze kost slechts een vierde én ze biedt de garantie dat de afgestudeerden inhouse aan de slag kunnen. Tijdens hun opleiding leren ze ook de maatschappij grondig kennen door mee te draaien bij de grondoperaties. TUI fly investeert fors in dit programma, binnenkort wordt ook een vluchtsimulator geïnstalleerd in de hoofdzetel te Zaventem.

Elk jaar kunnen minstens 12 kandidaten deelnemen aan de opleiding. De infodag op 6 mei was een groot succes. In een periode van twee weken kreeg de maatschappij al zo’n vijfhonderd kandidaturen binnen. Online reageren op de vacature blijft mogelijk link.

-Op 18 mei 1917 haalde luchtafweergeschut het vliegtuig van Lt Lindsay Drummond (1 Sqn RFC) neer tijdens zijn aanval op een Duitse observatieballon boven Geluwe. Op 5 juni 1917 crashten 2Lt Robert. Bennie en Lt Thomas Metheral (45 Sqn RFC) na een luchtgevecht tijdens een fotoverkenning boven Menen. De drie Canadezen werden begraven op het Ehrenfriedhof 49 in Geluwe en in 1955 overgebracht naar het CWGC Cement House Cemetery in Langemark. Omdat toen alleen Lt Metheral kon geïdentificeerd worden, kreeg alleen hij een bekend graf. Door jarenlang onderzoek van Dirk Decuypere over deze drie Canadese vliegeniers, krijgen twee van hen die nog geen bekend graf hadden, nu op 18 mei 2017 toch een graf met hun naam er op. Het spreekt vanzelf dat de families van de gesneuvelden dit bijzonder waarderen. Een Rededication Ceremony begint op 18 mei om 11 uur op Cement House Cemetery, Boezingestraat 148, Langemark. Vanaf 15 uur ben je welkom in de Kampstraat in Geluwe. Daar volgt een onthulling van twee monumenten voor de Canadese vliegeniers, met deelname van de Koninklijke Muziekkapel van de Luchtmacht.

-Onze lezers bezorgen ons geregeld feedback voor de nieuwsbrief. Niet alleen in Geluwe, maar overal te lande verrijkt ons luchtvaarterfgoed en wordt de herinnering aan onze luchtvaarthistoriek levendig gehouden. Maar soms verdwijnen er ook monumenten en zijn we niet altijd perfect op de hoogte van wijzigingen in ons luchtvaartpatrimonium. Help ons de gegevensbank aan te passen door even door te klikken naar www.luchtvaarterfgoed.be en onderaan de stad of gemeente waar u woont in te typen en ‘zoeken’ te selecteren. Zijn de getoonde resultaten nog correct? Uw aanvullingen zijn welkom via het contactformulier www.luchtvaarterfgoed.be/contact of via de redactieleden.

Frans Van Humbeek
Hoofdredacteur